<![CDATA[Aputassu - Blogi]]>Tue, 11 Jan 2022 22:35:13 +0200Weebly<![CDATA[Asiaa hampaista]]>Thu, 06 Feb 2020 13:04:10 GMThttp://aputassu.com/blogi/asiaa-hampaistaKissan ja koiran hampaita tulee hoitaa ihan samanlailla kuin ihmistenkin. Niillä ilmenee paljon elämänlaatua heikentäviä hammassairauksia ja kipua aiheuttavia tiloja. Säännöllinen hampaiden harjaus ja  hammastarkastus auttaa suunnattomasti lemmikkisi suun hyvinvoinnissa ja ongelmatilanteiden havaitsemisessa. 
Oletko ikinä katsonut lemmikkisi suuhun? Tiedätkö miltä terve suu näyttää? Postauksen alaosassa on kuvia jotka voivat auttaa oman lemmikin suun tilanteen arvioinnissa.

Kissojen ja koirien suuhun muodostuu ajan kuluessa plakkia ja hammaskiveä, joka on täynnä suussa eläviä bakteereita. Hammaskivi suurina määrinä vahingoittaa ientä ja pahimmassa tapauksessa löystyttää hampaan juuria, aiheuttaa kipua ja ientulehdusta. 
Hammaskivi oikeaoppisesti poistetaan eläimen ollessa syvässä unessa, eli anestesiassa. Kunnolliseen anestesiassa tehtävään hammastarkastukseen kuuluu ientaskujen mittaaminen, hammasmuutosten kartoittaminen ja hammasröntgenkuvien ottaminen. Ongelmat eivät aina näy päällepäin joten röntgenkuva on äärimmäisen tärkeä osa kokonaisvaltaista hammastarkastusta. 
Hammashuollon hinnat vaihtelevat paikasta riippuen, mutta yleensä hinnat lähtevät muutamasta sadasta ylöspäin. Jos huonoja hampaita joudutaan poistamaan, hinta voi nousta useasta sadasta jopa lähelle tuhatta euroa.
Hampaiden hyvinvoinnista voi pitää huolta äärimmäisen helposti myös kotioloissa ja eläinlääkärikustannuksia pystyy jonkin verran hallitsemaan! Panostamalla muutaman minuutin päivittäin ja ostamalla muutamalla kympillä lemmikkien hammastahnan ja suuhun sopivaan hammasharjaan voi lemmikin omistaja helposti säästää eläinlääkärikuluissa.  
Lemmikit voivat kärsiä hammaskivusta, joka jää helposti huomaamatta omistajalta. Eläimet ovat muutoinkin äärimmäisen huonoja näyttämään kipua ja kroonisen kivun huomaaminen vaatii omistajalta harjaantunutta silmää.
Lemmikin kivun tunnistaa helpoiten tietämällä sen normaalin käyttäytymisen ja kaikki mikä ei ole normaalia käytöstä, voi johtua kivusta. Useiten varsinkin kroonisissa kivuissa käytösmuutokset ovat ensimmäinen mihin omistaja kiinnittää huomiota. Normaalisti läheisyyttäkaipaava lemmikki viettääkin enemmän aikaa yksin tai toisin päin. Normaalisti aktiivinen lemmikki ei olekaan enää niin mukana kaikessa toimessa. Lemmikki saattaa nukkua enemmän.
Syömismuutokset ovat todella hankalia huomata ja vaatiikin vähän harjaantuneempaa silmää. Eläimen täytyy olla todella huonossa kunnossa (tai huonovointinen) että se lopettaisi syömisen kokonaan. Hammaskipujen yhteydessä lemmikki saattaa pureskella vain toisella puolella suutaan, hotkia ruoat ilman puremista alas tai välttää kovempien nappuloiden syömistä kokonaan ja määrällisesti se voi syödä vähemmän.

Valitettavasti joudun kertomaan että yksinään hampaiden huoltoon tarkoitetut puruherkut ja ruokaan sekoitettavat aineet eivät poista hammaskiveä. Myöskään aitojen luiden syöttäminen ei auta hampaiden hyvinvointia laisinkaan; yleensä ne vain vahingoittavat enemmän kuin auttavat. Kaikista turvallisin ja tehokkain tapa pitää lemmikkisi hampaista huolta on hampaiden harjaus ja säännöllinen hammastarkastus eläinlääkärissä. Puruherkut ja sekoitettavat aineet tukevat hampaiden hyvinvointia mutta ilman hampaiden harjausta ne eivät valitettavasti paljoakaan auta.

Terve kissan suu

Ien on terveen vaaleanpunainen.
Hampaat puhtaat ja sileät.

Ien terveen vaaleanpunainen, hampaissa ei erityistä muutosta.

Epäterve kissan suu

Poskihampaan luona ien punoittava ja tulehtunut. Pillillä on krooninen tulehdustila poskihampaan ihossa, olemme käyneet hammashuollossa ja hampaat ovat röntgenkuvattu ja ihosta otettu koepala ja hoitona Pillin hampaita harjataan varovaisesti ja kohtaan sivellään Dentisept hammasgeeliä. Kuvan ottoa ennen olin taas harmikseni unohtanut hammashuollon pariksi viikoksi ja tilanne heti paheni :(
Kuva poimittu sivulta: https://www.vettedpetcare.com/vetted-blog/brush-cats-teeth/
Ienraja punoittaa, hammaskiveä runsaasti poskihampaassa ja ienraja on myös vetäytynyt hammaskiven tieltä. 

Terve koiran suu

Ikenet terveen vaaleanpunaiset.
Poskihampaissa vähän likaa.
Tarkka silmä näkee hiukan plakkimuodostumaa kulmahampaassa. Hampaiden harjaus oli unohtunut muutamaksi viikoksi....

Epäterve koiran suu

Hampaissa pikkuisen enemmän hammaskiveä. Nuoli osoittaa murtuneeseen poskihampaaseen. Ienraja on kuitenkin terveen vaaleanpunainen.
Kuva Anna Chrons, poimittu sivulta: https://yle.fi/uutiset/3-10554519
"Kuvassa on sekarotuisen Alma-koiran suu. Almalta oli pudonnut useita hampaita ennen kuin se pääsi eläinlääkäriin. Siellä siltä poistettiin 30 hammasta. Jäljelle jäi yksi. Sekin pitää poistaa pian."
Ienraja tulehtuneen punainen, turvonnut. Hampaat runsaan hammaskiven peitossa, ja hammasivi on aiheuttanut ienrajan vetäytymistä. 
]]>
<![CDATA[Me, myself and I]]>Thu, 06 Feb 2020 12:32:22 GMThttp://aputassu.com/blogi/me-myself-and-iJonkinlaista esittelyä ajatuksena oli kirjoittaa, mutta nyt kun sellaista pitäisi väsäillä niin jännitys iski päälle! Suomalainen ei itsestään puhu, mutta nyt olisi vähän niin kuin pakko. 

Kuka on Jenni Sillanpää? (Kokeillaan kolmannessa persoonassa kirjoittamista, josko se helpottaisi.) Hän on klinikkaeläintenhoitaja, nykyisellään työskentelee Helsingin Yliopistollisessa Pieneläinsairaalassa, päivystys- ja tehoyksikössä. Siellä ollessaan hän opettaa nuorille eläinlääkärikandeille ja klinikkaeläintenhoitajaopiskelijoille eläinlääkinnän kädentaitoja ja jonkin verran teoriataustaa. Pieneläinsairaalassa hänen mielestään parasta on juuri tämä opettaminen ja päivystystyö.
Tämän lisäksi hänellä on oma yritys, Aputassu, jonka puitteissa hän käy valvomassa klinikkaeläintenhoitajien näyttötutkintoja, tekee kotikäyntejä lemmikinomistajien luokse. Yleisimpiä kotikäyntejä ovat olleet verenpaineen mittaus kotikäyntinä Pieneläinsairaalan asiakkaille, kynsien leikkaus kotioloissa klinikkapelkoisille lemmikeille ja lääkitsemiskäynnit. 
Jenni on työskennellyt klinikkaoloissa 8-vuotta, mutta eläinten parissa hän on työskennellyt paljon kauemmin. Pääasiassa hän on työskennellyt kissojen, koirien ja kanien kanssa, mutta on hän päässyt kosketuksiin myös hevosten, lehmien ja kanojen kanssa. 
Päivystysluonteisen työn lisäksi Jenni rakastaa työskennellä pelokkaiden ja arkojen lemmikkien kanssa, helpottaen niiden kokemaa ahdistusta, pelkoa ja stressiä. Hän on sertifioitu pelkovapaa ammattilainen. Jenni haluaa parantaa ihmisten (ja varsinkin eläinlääkinnän ammattilaisten) ymmärrystä kissojen suhteen. Kissojen kieli on erilaista kuin esimerkiksi koirien, ja tästä syystä kissoja ymmärretään useasti väärin. Syventääkseen tietotaitoansa kissojen suhteen Jenni opiskelee etäkoulutuksella kissoihin erikoistunutta hoitoa (Certificate in Feline Nursing) International Society in Feline Medicine'n johdolla.

Kotona hänen elämäänsä rikastuttaa snautseriprinsessat Vicke ja Madde ja kissaveljekset Nio ja Pilli. Madde ja Pilli rakastavat esiintyä emäntänsä ohjekuvissa ja videoissa ja toivovat että emäntä jaksaisi niitä tehdä enemmän jotta he saisivat enemmän palkkaa. Nio ja Vicke eivät ole samanlaisia linssiludeja, mutta palkan eteen he sietävät emännän päähänpistoja. 
]]>